Annonce

Annonce

Traktor med græsrive

Fremover vil landmænd f.eks. kunne få ekstra tilskud, hvis de venter med omlægge græsmarken. Foto: Colourbox

Landbrugsstyrelsen har sendt nye vejledninger i høring

Det er nu muligt at se de første udkast til vejledninger om de nye tilskudsordninger, som er sendt i høring. Heriblandt også et udkast til vejledningen om en ny etableringsstøtte til unge landbrugere.

Ved årsskiftet er en ny landbrugsreform, den såkaldte CAP, trådt i kraft. Med reformen følger en række nye tilskudsordninger, som landmænd kan søge i reformperioden 2023-2027.

Landbrugsstyrelsen har nu sendt udkast til vejledninger om tilskudsordningerne i høring. Det skriver styrelsen på sin hjemmeside, hvor der også er links til høringssiderne, hvor udkastene fremgår.

Nogle af de bagvedliggende bekendtgørelser har været forsinkede pga. folketingsvalget og den efterfølgende rekordlange regeringsforhandling, som satte det politiske arbejde på pause.

Nye tilskudsordninger

Den nye landbrugsreform indeholder en markant omfordeling af landbrugsstøtten, hvor en større andel af pengene fremover ligger i såkaldte bio-ordninger, som er tilskudsordninger, man kan opnå mod at opfylde visse betingelser.

F.eks. kan landmænd opnå tilskud til biodiversitet og bæredygtighed, hvis de udlægger mere ny natur end de påkrævede fire procent. Derudover kommer der et tilskud til miljø- og klimavenligt græs, hvor landmanden forpligter sig til ikke at omlægge græsmarken, foruden at der også kommer en tilskudsordning til varieret planteproduktion, hvor visse afgrøder er berettigede til et ekstra tilskud.

Den almindelige grundbetaling bliver fremover ens for alle på omkring 1.900 kr. pr. ha, og betalingsrettigheder er nu fortid.

Højere omlægningstillæg for alle økologer

Også det økologiske arealtilskud kommer til at se anderledes ud med den nye reform, medmindre man stadig har eksisterende tilsagn med senere udløb.

Med den nye bio-ordning for økologisk arealtilskud er der kun tale om et-årige tilsagn, hvor arealet skal være økologisk i hele kalenderåret. Det vil ikke længere være muligt at lave producentskifte uden overdragelse af tilsagn.

Omlægningstillægget stiger til 1.600 kr. pr. ha og er ikke længere forbeholdt nye økologer. Til gengæld skal arealet være økologisk i en årrække efterfølgende. Som økolog bør man derfor være opmærksom på, hvornår ens forpagtningskontrakter udløber, hvis man søger omlægningstillæg og vil undgå evt. tilbagebetalingskrav.

Etableringsstøtte til unge landbrugere

Landbrugsstyrelsen har desuden også sendt bekendtgørelsen og vejledningen om en ny etableringsstøtte til unge landbrugere i høring. Etableringsstøtten skal fremme generationsskiftet i landbruget, og nyetablerede fuldtidsbedrifter kan f.eks. få 745.000 kr. i engangsstøtte.

For at få støtten skal man opfylde et beregnet arbejdskraftbehov, der fremgår af bekendtgørelsen. Det skal man gøre i mindst tre år, efter pengene er udbetalt. Landbrugsstyrelsen skal have tinglyst pant i opretholdelsesperioden.

Derforuden skal man leve op til krav om bl.a. ejerandel, og man skal som minimum have den fireårige landmandsuddannelse.

Der er høringsfrist 12. januar 2023, og ingen udkast er endelige endnu.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport viser en stigning i antallet af politianmeldelser

Fra 2021 til 2022 skete der en fordobling i antallet af politianmeldelser mod kvægproducenter og en stigning på knap 30 pct. mod griseproducenter. Det skyldtes især manglende pleje af syge eller tilskadekomne dyr.

03-05-2024 5 minutter Dyrevelfærd

Debat om oksens fremtid: Skal oksekød være det nye champagne?

Det er kun godt, at koen bliver udskældt for tiden, mener Rune Sørensen, indehaver af restaurant Hærværk. Her serveres der oksekød, men kun i små mængder og kun fra kvæg, der har ydet naturpleje. Rune Sørensen mener, at udskældningen er nødvendig for at rejse en debat om vores madvaner.

03-05-2024 8 minutter Kvæg,   Forbrug,   Klima

Røde alger kan blive økologiens svar på Bovaer

Ved at tilsætte et mix af forskellige alger til malkekøernes foder, håber forskere fra Aarhus Universitet at kunne opnå samme metan-reducerende effekt, som Bovaer giver i de konventionelle kostalle.

03-05-2024 3 minutter Klima,   Kvæg